© Rootsville.eu

Bruno Deneckere & Kathleen Vandenhoudt (B)
Americana - Blues
Banana Peel Ruiselede
(11-12-2023)
reporter & photo credits: Marcel


info club: Banana Peel
info artists:Kathleen Vandenhoudt & Bruno Deneckere


© Rootsville 2023


Het jaareinde komt stilaan in zicht en zo ook de concertreeks van de Banana Peel. Vanavond was meteen ook het laatste concert van het jaar des Heren 2023 en dat kon ik natuurlijk niet laten schieten, dus trok ik voor de laatste keer dit jaar richting Ruiselede.

Twee Vlaamse toppers om het jaar af te sluiten in de Banana Peel, want niemand minder dan Bruno Deneckere en Kathleen Vandenhoudt, kwamen langs in de West-Vlaamse joint en zoals vele van de concerten dit jaar, was dit dan ook volledig uitverkocht.

Wie deze singer-songwriters pur sang de voorbije jaren live aan het werk zag, had wel een donkerbruin vermoeden, dat er uit die samenwerking ooit eens een plaat zou komen en die kwam er dan ook in het begin van dit jaar . Op “Sharing The Blues” wordt eens te meer duidelijk dat deze twee bluesbirds gemaakt zijn om te blenden. Meerstemmig, afwisselend of unisono, Kathleen en Bruno halen het beste in mekaar naar boven. Eén plus één is zo veel meer dan twee.

Deze eerste boorling drijft in een heerlijke roadtrip sfeer en is een straffe verzameling van eigen blues, soul en country songs. Eerlijk, soms met een knipoog, dan weer pakkend.
Marcus Weymaere op drums en Carlo Van Belleghem aan de bas werkten mee aan deze plaat en zijn dan ook de twee extra krachten op het podium vanavond. Ideale avond om ons te laten onderdompelen in deze schitterende mix van goesting, gevoeligheid en humor.

Er stonden ons alweer twee sets met schitterende muziek te wachten, waarvan een groot deel afkomstig zou zijn van de laatste schijf. De avond werd gestart met het knappe  ‘So In Love With You’ en het al even knappe ‘Reach For My Arms’. Dit waren er al twee die serieus binnenkwamen. Het muzikale niveau was al heel hoog van in het begin en het zou tijdens de rest van de avond niet verzwakken wel integendeel. Het viertal vervolgde met ‘Now My Lighthouse Is Gone’, het heel mooie ‘You Bluebird’ , ‘Sunday Tears’ en het aangename ‘Driftin’.

Kathleen en Bruno vinden elkaar blindelings en weten zich geruggensteund door een fantastische ritmesectie met een Carlo die tijdens de songs zich volledig in zijn eigen muzikale wereld bevindt en Marcus die zo simpel maar o zo goed zijn drumvellen weet te beroeren. De meerstemmigheid van dit duo, af en toe doorspekt met de droge humor van Bruno, vervolmaken te geheel. Met ‘Moonlight’, ‘Somewhere Down the Line’ en ‘The Blues’, wordt dit schitterende eerste deel afgesloten. Voorwaar, dit was first class!

Na de korte pauze werd hervat met ‘I Count Them All’, met een Kathleen die op haar best klonk. ’Crescent Of The Moon’ daarentegen is er eentje uit 2004 en klinkt als een klok en met ‘It’s Not Black’, waar Kathleen alweer de zang verzorgde en Bruno de smoelschuiver bovenhaalde, kregen we er eentje dat duidelijk onder je vel kroop. Wat een knappe song is me dat. ‘Diamond’ swingde als de beesten en werd gespekt met een knappe en uitgemeten drumsolo en mocht Carlo zich op de bas laten gaan. ‘ How Broken Can A Heart Be’ liet ons even op adem komen maar met ‘Lost In The Shuffle’ ging het tempo alweer de hoogte in en het bleef even hangen wanneer Bruno op de proppen kwam met het schitterende ‘New Peace Train’. Met de titeltrack van de plaat ‘Sharing The Blues’werd de avond afgesloten en barstte er een geweldig en meer dan verdiend applaus los.

Dit was natuurlijk nog niet het einde van de avond, want er moest en zou een bisser komen. En kijk, we kregen er zelfs 2, startend met ‘Blue Sky Over Nashville’, een song van Bruno uit 2006 om uiteindelijk de avond af te sluiten met het schitterende ‘Out Of The Rain’.
Er barstte een alweer een daverend applaus los en ik dacht even dat het dak naar beneden zou komen. Staande ovatie voor dit viertal en dit was meer dan verdiend.

Dit was er alweer eentje met om in te kaderen en de ideale afsluiter van een fantastisch muziekjaar in de Banana Peel. Schitterende avond met “liefde voor muziek” en we hadden weer genoten. Bedankt Banana Peel en tot volgend jaar, we staan al te popelen!!

Marcel